Placeringsutsikter: Ett outtröttligt börsrallyDet pågår ett närmast outtröttligt börsrally i brist på andra alternativ – det konstaterar vi i nya numret av Skandias Placeringsutsikter. Bara det senaste året har världsindex stigit med 25 procent – en närmast ofattbar siffra med tanke på att börsuppgången tog sin början redan för åtta år sedan.

Visst finns det konkreta anledningar till uppgången. Världskonjunkturen står på stadigare ben och nedrevideringar av bolagsvinster har äntligen förbytts till upprevideringar. Dessutom svämmar marknaden över av likviditet till följd av centralbankernas låga räntor och obligationsköp, och de pengarna jagar avkastning. I brist på andra alternativ med avkastningspotential flödar kapital in på aktiemarknaden och ger uppgången bränsle.

Värderingar viktigare än vanligt
Den starka utvecklingen på aktiemarknaden har gjort att många marknader nu ser dyra ut jämfört med hur de varit värderade historiskt. Allra dyrast är USA, där höga förväntningar är inprisade i börskurserna. Amerikanska aktier är ”priced for perfection”.

Som alltid i Placeringsutsikter rankar vi potentialen på världens aktiemarknader med hjälp av Skandias värdeindikator, som bygger på värdering, vinsttillväxt och historisk börsutveckling. Den här gången får värdeindikatorn nöja sig med att vara en bricka i det stora investeringspusslet eftersom vi inte instämmer i rankingen av aktiemarknaderna. USA rankas som tredje bästa placering, men är inte köpvärt på grund av för höga värderingar. Europa å andra sidan rankas lågt, men är en av de mest intressanta marknaderna på lång sikt.

Drabbas inte av börseufori
Med växande bolagsvinster och starkare konjunktur kan börsuppgången mycket väl fortsätta. Men trots att aktier går bra och alternativen ger låg förväntad avkastning ska man inte drabbas av börseufori, och lockas att placera pengar på börsen som ska utgöra en krockkudde eller buffert. Aktieandelen i sparandet växer ändå i takt med att börsen stiger. Kommer det en tvåsiffrig rekyl kan det däremot vara ett bra köptillfälle för den som har pengar placerade på sidlinjen.

Säg inte upp brandförsäkringen för att det inte brunnit på länge
Historiskt har räntedelen av en portfölj både kunnat ge avkastning och skydda portföljen vid börsfall. Idag gäller bara det sistnämnda, men att sälja sina räntefonder när börsen stigit under åtta år och värderingen på aktier är hög är som att säga upp sin brandförsäkring bara för att det inte brunnit på senare år.

Hela numret av Skandias Placeringsutsikter kan du läsa här (PDF)

Maria Landeborn
Sparekonom
Twitter: @marialandeborn


Tillbaka till bloggen


Mer Skandia hittar du på: