Flygande start på börsåret 2018 - Skandiabanken

Flygande start på börsåret 2018

Taggar: Maria


I mars är det nio år sedan börsen vände upp efter finanskrisen och även 2018 har fått en flygande start. Men hur länge kan det fortsätta? Och hur bör jag tänka som sparare? – Att tänka långsiktigt är viktigare än någonsin, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn, som spår att rörelserna på börsen blir större 2018.

Månadsspara för framtiden - Läs mer här!

Januari är en säsongsmässigt stark börsmånad och så här långt är 2018 inget undantag.

Stockholmsbörsen har stigit över 3 procent på två veckor, och ännu bättre har det gått i USA där tekniktunga Nasdaqindex har stigit med över 6 procent. Allra bäst går har det gått i Ryssland där börsen stigit närmare 10 procent tack vare att oljepriset klättar upp emot 70 dollar per fat.

Håller det i sig till hösten blir uppgången den längsta i modern tid.

– Många har fått en oerhört god avkastning på sparandet de senaste åren, säger Maria Landeborn, som menar att det är läge att vara lite ödmjuk.

Spara regelbundet

Förutsättningarna för aktier är fina och sparekonomen tycker inte man ska lämna börsen.

– Men beroende på sparhorisont kan det vara smart att säkra en del av vinsten för att ha lite torrt krut i bössan vid en eventuell rekyl.

Det bästa sättet att slippa fundera över om börsen ska upp eller ner i ett långsiktigt sparande, är att spara regelbundet. Särskilt viktigt är det att våga fortsätta sätta undan pengar när börsen går ner.

– De flesta sparare är långsiktiga och vill inte vara inne och göra affärer. I så fall kan man mycket väl ligga kvar och har man ett månadssparande ska man inte röra det. På lång sikt tror vi fortfarande på aktier, säger Maria Landeborn.

Goda förutsättningar

Om vi för ett ögonblick glömmer bort hur börsen har utvecklats sedan 2009 och hur lång en genomsnittlig konjunkturcykel brukar vara, och istället fokuserar på förutsättningarna här och nu – ja, då är de faktiskt väldigt goda.

Konjunkturen är stark, bolagsvinsterna växer och räntorna är låga, men samtidigt är världens börser högt värderade och i år väntas centralbankerna fortsätta skala ner stimulanserna, om än i långsam takt.

– Börsåret 2018 kan mycket väl kan sluta på plus. Men det blir det kanske ett år med lite mer dramatik, säger Maria Landeborn och konstaterar att det får betraktas som ”anmärkningsvärt” att det sedan Brexit inte kommit en enda tvåsiffrig rekyl.

I år väntas centralbankerna fortsätta att sakta minska på stimulanserna vilket kan få effekt på börsen. Dessutom går vi in i 2018 med högre aktievärderingar än för ett år sedan, vilket betyder att utrymmet för att något får gå fel är mindre.

Balanserad portfölj

Historiskt har stora kriser inträffat var tionde år (1987, 1997, 2007 och några gånger däremellan) och en genomsnittlig konjunkturcykel är bara mellan fem och sju år lång. Det har vi passerat nu.

– Frågan är dock vad en historisk jämförelse säger om framtiden med tanke på att vi lever i en tid med unika ekonomiska förutsättningar. Verkligheten överträffar just nu fantasin, med både stark konjunktur, minusränta och börser som slår rekord, säger Maria Landeborn.

En bra sparportfölj bör vara balanserad med god riskspridning av tillgångsslag och regioner. Hur stor del som ska stå på börsen respektive sparkontot beror på när pengarna behövs och hur stor risk man är villig att ta i sitt sparande.

Riktigt långsiktigt sparande menat att användas först om 10 år eller mer, behöver man enligt Maria Landeborn inte göra något alls med. Det kan mycket väl alltid vara placerat på börsen till största del. För sparpengar som ska användas de närmaste ett till två åren är rådet det motsatta – de pengarna bör inte placeras på börsen över huvud taget eftersom risken är för hög, särskilt efter en så lång uppgång.

– För sparande som ska användas någon gång däremellan kan det vara klokt att ta hem en del av de vinster man gjort för att säkra lite avkastning, och låta en del pengar stå kvar på börsen, säger sparekonomen men konstaterar samtidigt att det är oerhört svårt att pricka toppar och dalar på börskurvan oavsett om man är nybörjare eller proffs.

Maria Landeborn
Sparekonom
Twitter: @marialandeborn 

Tillbaka till bloggen

Johan Axelson|2018-01-26 00:42:58

Det är skrämmande att Maria Landeborn, sparekonom på Skandia rekommenderar spelbolag som aktieplacering. Fullständigt oetiskt och okunnigt. Skandia skall samtidigt ta hand om försäkrade personer som lider av spelmissbruk, depressioner mm orsakade av spelberoende. Mycket oetiskt rekommendation av Skandia. Skrämmande faktiskt.
Anmäl


Maria Landeborn|2018-01-26

Hej Johan, Skandia har ett aktivt ställningstagande när det gäller investeringar i bolag som producerar och marknadsför vadslagningsspel. Det handlar bland annat om att bolagen förväntas arbeta aktivt med syfte att förebygga negativa sociala, hälsomässiga och ekonomiska effekter. Här kan du läsa mer!

Mvh Maria

AnmälMer Skandia hittar du på: