Inga bonusar på SkandiaHäromdagen läste jag en artikel om en nyligen gjord undersökning som bland annat visar att girighet och tråkighet är de vanligaste orsakerna till att man väljer att byta bank, försäkringsbolag och pensionsbolag.

För ett år sedan gjorde vi på Skandia en undersökning om svenska bank- och försäkringskunders syn på ansvarstagande och vi fick liknande resultat. Kanske inte att man ser branschen som tråkig men att kunden upplever att de prioriteras sist, efter både ägare och medarbetare, som först och främst upplevs berika sig själva. De tillfrågade upplevde att vi som bransch sätter kortsiktiga vinster före långsikt kundnytta.

Ett annat område i vår undersökning som fick kunderna att se rött var bonusar och ersättningar till ledningen, och jag förstår att man som kund kan bli både besviken och arg. Därför kändes det bra i magen, efter att ha läst artikeln, att veta Skandia sedan drygt två år tillbaka har avskaffat alla rörliga ersättningar till ledningen. Och som kundägt bolag går dessutom all vinst tillbaka till våra kunder.

Om vi upplevs som tråkiga vet jag inte. Men vad gäller bonusar är vårt samvete rent, så förhoppningsvis kan vi upplevas som fräscha i det sammanhanget!

Kajsa Nordborg, kundinflytande Skandia
Twitter: @kajsanordborgBrian|2015-11-27 21:22:54

Jag ser inga problem med Bonusar, endast kortsiktiga bonusar. Ett bättre bonussystem är att exempelvis sätta långsiktiga mål. Och att man under tiden betalar in löpande på Skandias egna Skandia Liv eller liknande fonder, och om det går bra ja då blir det bonus, och går det inte bra ja då blir det ingen bonus. Att det helt enkelt kopplas till samma saker som gör att det går bra för kunderna.
Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Flytta bolån – kolla det här först

Taggar: ränta bolån Maria


Den vanligaste anledningen till att byta bank är att det finns pengar att tjäna, och oftast handlar det om att boräntan är lägre någon annanstans. Det är en utmärkt anledning att byta bank – men vad är viktigt att tänka på innan du flyttar bolånet?

Så går flytten till

Själva flytten är enkel. Du tar kontakt med den bank du vill flytta till och ansöker om flytt av bolån. Om din ansökan blir godkänd så sköter den nya banken sedan kontakten med din gamla bank och ordnar så att dina gamla lån blir lösta och dina nya läggs upp. Vill du även öppna ett lönekonto och flytta över dina autogiron kan du ansöka om det samtidigt.

Det finns några andra saker som är bra att ta reda på innan du flyttar lånet. Till att börja ska du kolla vilken bindningstid lånet har. Oavsett om det är bundet eller rörligt har du alltid rätt att lösa lånet, men om lånet är bundet kan det kosta pengar. Dessutom är det bra att kolla vad bankens tjänster kommer att kosta dig totalt, så att du inte bara stirrar dig blind på boräntan.

Rörlig boränta

Det vanligaste är att ha vad som brukar kallas för rörlig ränta på bolånet. Det betyder att räntan binds om var tredje månad, vilket är den kortaste bindningstid som går att välja. Ett rörligt bolån går alltid att flytta utan kostnad.

Bunden boränta

Har du bundit bolånet kan det kosta pengar att flytta det eftersom du då måste lösa det i förtid. Hur stor den kostnaden blir kan variera rejält. Till exempel beror det på om du band lånet före eller efter den 1 juli 2014, då nya regler trädde i kraft som gjorde det billigare att lösa ett lån i förtid. Vilken ränta du har på lånet spelar roll, liksom hur lång tid det är kvar på bindningstiden. Dessutom påverkas kostnaden av hur marknadsräntan utvecklats sedan lånet bands. Kostnaden du betalar kallas för ränteskillnadsersättning.

Ränteskillnadsersättning

Kostnaden du får betala för att lösa ett lån i förtid kallas för ränteskillnadsersättning. För att veta exakt hur stor den blir behöver du kontakta din bank, men det går att göra en bra uppskattning på Konsumenternas.se. Om kostnaden är hög kan det vara bättre att vänta tills bindningstiden löper ut innan du flyttar lånet.

Bind inte lånet längre än du tänker bo kvar

Eftersom det alltså kan kosta pengar att lösa ett lån i förtid bör du aldrig binda lånet längre än du planerar att bo kvar. Om du vill ha friheten att byta bank utan kostnad så är det också bättre att ha ett rörligt lån. Däremot finns det andra fördelar med att binda räntan. Du vet till exempel precis vad lånet kommer att kosta dig vilket gör att du kan planera din ekonomi och ditt sparande lättare. För den som har små marginaler i ekonomin kan det vara en fördel. Oftast blir det lite dyrare att binda lånet än att ha det rörligt.

Ny bank – vad får du mer på köpet?

När du byter bank är det viktigt att ha koll på hela paketet du får på köpet. Ofta får du en lägre ränta om du exempelvis flyttar ditt lönekonto och dina kort till den nya banken, och ännu mer sjunker räntan om du också börjar spara. Det behöver inte vara något fel i det – så länge inte avgifterna är för höga. Se till att du har koll på vad banken kräver för att du ska få den utlovade räntan, och kolla vad kostnaden för kort, fonder, aktier och andra tjänster blir över några års tid.

Maria Landeborn, sparekonom Skandia
Twitter: @marialandebornSKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Fullsatt premiär på SkandiascenenVi lever i en tid med unika förutsättningar för sparande. Nollränta, minusränta och stora rörelser i aktier och valutor har blivit vardag de senaste åren. Samtidigt ser vi stora demografiska förändringar i världen. Geopolitisk oro, flyktingströmmar och allt fler som lever längre skapar stora utmaningar för västvärlden.

Det här är några av de ämnen som lyftes på tisdagskvällens premiär av Skandia Sparforum. Platsen var nya Skandiascenen på Cirkus i Stockholm och 800 sparintresserade deltagare var på plats för att lyssna på ett fullspäckat schema.

Sparande handlar om balans

Jag och Lars-Göran Orrevall, vd för Skandias kapitalförvaltningsbolag, pratade under kvällen om vikten av långsiktighet i den värld vi lever i. Hur väljer man rätt placeringar och sprider riskerna när tillväxten är låg, räntor inte ger någon avkastning och börserna stigit under flera år? Det handlar inte bara om att maximera möjligheten till avkastning, utan också om att bygga upp ett sparande som står emot hyfsat om utvecklingen i världen inte blir som vi tror. Då gäller det att tänka längre.

Att sprida riskerna och ha en bra balans i portföljen är a och o. Den som får panik och trycker på säljknappen när börsen faller som den gjorde i början av hösten har förmodligen tagit för mycket risk och för stor del av kapitalet placerat i aktier och aktiefonder. Det kan lätt bli resultatet när börsen stigit under flera år – både därför att aktiedelen vuxit sig stor, men också för att det är lockande att öka risken när aktier går bra och räntor inte ger någon avkastning.

Vi måste sänka förväntningarna på avkastning

Framöver tror jag att vi måste ändra våra förväntningar på vad avkastningen på sparande blir. I en värld med nollräntor kommer vi inte att få 3, 4, 5 procent i avkastning på en räntefond eller obligation, den kommer att pendla kring noll. Att spara i räntor betyder därmed att pengarna inte växer, utan det bevarar värde på kapital och fungerar som en krockkudde som står emot om sparande i aktier går dåligt.

Den låga tillväxten i världen gör att vi inte heller kan vänta oss samma avkastning på börsen som vi fått historiskt. De senaste åren har inneburit en exceptionellt god utveckling för aktiesparande, samtidigt har tillväxten i stora delar av världen varit låg. Även om vi tror att tillväxten kommer att fortsätta så blir den inte lika hög som förut, och det kommer att synas i bolagens försäljning och vinster. En lägre tillväxt i världen måste innebära att aktier också ger en lägre avkastning. Däremot kommer det alltid finnas aktier och marknader som går bättre och sämre än genomsnittet.

Efterlyses: tillväxt

Hur ska man då tänka när det gäller att placera pengar i en värld med låg tillväxt? När det handlar om aktier gäller det att leta efter de marknader som har bäst potential att faktiskt växa. I rapporten Placeringsutsikter (som finns att ladda ner här) har vi identifierat vilka marknader vi tror har bäst potential att ge en god avkastning framöver. Dit hör bland annat Japan och Sverige.

Det här är en av de många saker vi diskuterade på Sparforum på Skandiascenen igår. Dessutom pratade vi hållbarhet och samhällsengagemang, alternativa investeringar och vad framtiden kan innebära – kanske är det evigt liv och gratis energi? Fler blogginlägg, bilder och filmklipp kommer!

Här kan du redan nu se mer material från kvällen www.facebook.com/skandiascenen.

Maria Landeborn, sparekonom Skandia
Twitter: @marialandebornSKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Snabb hjälp med Vård Online

Taggar: kund hälsa Kajsa


Har du liksom jag dragit på dig en infektion som inte går över? Drar du dig också för att gå till läkaren för att du inte hinner iväg varken under eller efter jobbet? Då har vi goda nyheter!

Genom Skandias samarbete med Min Doktor kan du nu få råd och recept för enklare besvär direkt via den digitala tjänsten Vård Online. Här kan du registrera ditt ärende och få svar inom 4 timmar varje dag mellan klockan 7-22. Det enda som krävs är att du har en privatvårdsförsäkring utan krav på remiss.

Vi vet att tidiga insatser är det bästa sättet att förebygga ohälsa. Visste du t ex att 87 procent av våra kunder använder den preventiva delen av Skandias hälsoförsäkring, och att det lett till 57 procent lägre sjukfrånvaro? Det är otroligt glädjande siffror både för dig som kund och för samhället i stort.

Digitala tjänster som Min Doktor är ett exempel på hur Skandia fortsätter med en lång tradition av innovation när det gäller att möta samhällets och kundernas behov. Det är vår förhoppning att den här tjänsten gör att du som kund upplever att du får tillgång till en smidig behandling med mycket hög tillgänglighet inom ramen för din privatvårdsförsäkring.

Läs mer på om hur det går till och för vilka besvär du kan få hjälp via Min Doktor.

Kajsa Nordborg, kundinflytande Skandia
Twitter: @kajsanordborgSKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Sex aktietips i nya BörsrådetMed drygt en månad kvar på året står Stockholmsbörsen på nästan 15 procent plus inräknat utdelningar. Det är en fin utveckling framför allt med tanke på höstens globala oro för tillväxten i Kina – en oro som för tillfället verkar vara överspelad och bortglömd. Än så länge har marknaden inte påverkats av de fruktansvärda terrordåden i Paris för drygt en vecka sedan. Frågan är dock vad som händer om oron håller i sig och det börjar sätta spår i den reala ekonomin.

Vilka aktier ska man äga i ett sådant läge?

Det och mycket mer diskuterar jag tillsammans med Ann Grevelius från GP Bullhound och Henrik Mitelman från Dagens Industri i senaste Börsrådet.

Som alltid tipsar vi också om sex aktier att köpa och två att avstå ifrån. Jag föreslår ett läkemedelsbolag, ett industribolag som går från mekanisk till digital teknik samt ett finansbolag i väntan på ny VD. Ann tipsar om sina tre favoriter bland de svenska investmentbolagen.

Alla aktietips hittar du 9 minuter in i programmet. Hela Börsrådet ser du här.

Maria Landeborn, sparekonom Skandia
Twitter: @marialandebornDaniel|2015-11-24 08:46:40

Kan inte Skandia skapa eget börsråd med aktietips m.m. för era kunder där du och delar av förvaltningsteamet är med. Ni bör ju ha massa experter inom er stora kapitalförvaltning
Anmäl


Maria Landeborn|

Hej Daniel, tack för en god idé! Vi får se om vi kan få till detta, personligen skulle jag tycka det vore jätteintressant. Precis som du säger så har vi mycket samlad kunskap och erfarenhet, och ju mer vi kan dela med oss av det till våra kunder desto bättre. Mvh, Maria.

Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

23 års lugnande beskedIgår var jag på FI Forum hos Finansinspektionen där de traditionella livbolagens förutsättningar i ett läge med långvarigt låga räntor diskuterades. En särskild rapport har tagits fram, bland annat med anledning av att en analys av hela den europeiska marknaden närmast framställde de svenska bolagen som bland de sämsta i klassen och i trubbel inom en tioårsperiod. Det här är en mycket viktig fråga och det kändes skönt att Finansinspektionen också kunde lugna alla sparare med sin rapport. Inte minst för att det handlar om den största sparformen vi har i Sverige, traditionell försäkring. En sparform som idag till största del används för det mest centrala pensionssparandet - tjänstepensionen.

Presentationen handlade i huvudsak om hur livbolagens åtaganden, oftast i form av garanterade utbetalningar vid ett givet tillfälle i framtiden (exempelvis vid pensionering eller vid dödsfall) påverkas av ett läge med långvariga låga räntor. De historiskt låga marknadsräntorna kombinerat med löften som ska uppfyllas långt fram i tiden innebär en ökad press på bolagen. Men frågan är alltså hur väl man klarar att hantera den här pressen. Slutsatsen är att svenska bolag klarar sina garanterade utbetalningar de kommande 23 åren enbart med sina investeringar i räntebärande tillgångar - utan någon avkastning alls under den tiden. Till det kommer att bolagen har stora tillgångar i annat än räntor. I Skandias fall är merparten, ca 60 procent, av placeringsportföljen investerat i andra tillgångsslag.

Jag har tidigare skrivit en del på bloggen om traditionell försäkring och ser just sparformens förmåga att anpassa sig över tid till olika marknadsförutsättningar som en viktig framgångsfaktor. Från tid till annan kan den behöva förändras eller utvecklas på något sätt, precis som vi på Skandia har gjort genom historien för att anpassa oss efter olika omvärldsförutsättningar. Det kan handla om garantinivåer eller hur kapitalförvaltningen anpassar placeringarna för att maximera avkastningen. Vardagsmat för oss som arbetar nära detta dagligen men ack så viktigt.

Finansinspektionens rapport visar alltså att svenska livbolag i allmänhet har god solvens, vilket är branschbenämningen på förmågan att uppfylla sina framtida åtaganden. En god solvens är också avgörande för att kunna skapa bra avkastning till spararna på längre sikt. Blir solvensen för svag tvingas bolagen att minska risken i sina placeringar och då minskar också potentialen för avkastning. Myndigheten konstaterar att branschen kan och förstår riskerna med detta (allt annat vore anmärkningsvärt) och i stort anpassat bland annat sina garantinivåer till situationen. Man har även noterat att andelen alternativa investeringar ökar och förväntas fortsätta öka framöver. När den förväntade avkastningen är låg på räntebärande tillgångar den närmaste tiden, och aktier inte är ett alternativ för alla pengar, så har sparformen en unik möjlighet att hitta andra investeringsmöjligheter.

Det är också något som Skandia arbetat med en längre tid, att sprida riskerna utöver det de vanliga tillgångsslagen räntor och aktier. I Skandias traditionella livportfölj finns förutom dessa också direktägda fastigheter, investeringar i onoterade bolag (Private Equity) och infrastruktur, råvaror och andra alternativa tillgångar. Det är just för att kunna skapa avkastning samtidigt som vi ska kunna uppfylla våra garanterade åtaganden. Vi brukar kalla den för en allvädersportfölj eftersom riskerna är spridda på så många olika tillgångsslag.

Traditionell försäkring är en bekväm sparform där du som kund överlåter det mesta till bolaget du är kund hos, och nu kan du som kund alltså känna dig trygg med att svenska bolag står starka inför framtiden!

Mattias Munter, pensionsekonom Skandia
Twitter: @mattiasmunter

PS. För dig som är intresserad kan du se ett inslag från forumet och läsa rapporten här.
Världsrekord i matematikIgår slogs ett officiellt världsrekord i matematik i Gavlerinken i Gävle. Över 4 000 elever i årskurs 3-6 deltog nämligen i världens största mattelektion. Det slagna rekordet på 2 905 elever i Indonesien stod sig inte mer än ett halvår. Initiativtagare till lektionen är den ideella föreningen Mattecentrum som Skandia stöttar genom stiftelsen Idéer för livet.

Mattecentrum är en ideell förening som varje månad hjälper massor av barn och ungdomar med matematik, helt gratis. Bland annat erbjuds räknestugor där volontärer ger individuell hjälp med matematikstudier till barn och unga. Idag finns över hundra räknestugor i 28 städer. En av räknestugorna i Stockholm står Skandia som värd för. 

Rekordlektionen igår hölls bara dagar innan Barnkonventionens dag. Och det är ingen slump. FN:s barnkonvention om barns rättigheter innehåller bland annat rätten till utbildning och det är precis vad dagens lektion i Mattecentrums regi också syftar till att uppmärksamma. 

Mattecentrum har under hösten beviljats ytterligare stöd till sin verksamhet från Skandias stiftelse Idéer för livet. Detta för att kunna nå ännu fler barn och unga, både i räknestugor och via nätet. Från mitt perspektiv som pensionsekonom är matematiska färdigheter särskilt viktigt att få med sig från grundskola och gymnasium. Det ger grunden till en finansiell förmåga som innebär att man lättare kan hantera sin vardagsekonomi och sitt sparande.

Att satsa på matematik är verkligen en idé för livet och med ett färskt världsrekord ser framtiden ljus ut för svenska mattekunskaper – tack Mattecentrum för det!

Mattias Munter, pensionsekonom Skandia
Twitter: @mattiasmunter

 Maggan|2015-11-19 08:51:21

Så underbart att läsa om! Jag var aldrig särskilt duktig i matematik (svenska och engelska var min grej), men det värmer i denna trista vardag att höra om sådant fint engagemang!
AnmälSka jag börja pensionsspara redan som student?Storleken på din framtida pension kommer främst att avgöras av hur många år du arbetat och om du har haft tjänstepension eller inte. Men på toppen av det så handlar det om hur mycket du sparat privat för att leva livet som pensionär. Och då får jag ofta frågan, när ska jag börja spara till pensionen?

Det är klart att ju tidigare man kan börja, desto bättre. Lite förenklat kan man säga att beloppet du sparar till pensionen behöver vara dubbelt så stort om du börjar som 45-åring jämfört med om du börjar som 25-åring. När jag pratar med dagens pensionärer så brukar jag fråga vad deras främsta råd är till dagens unga. Svaret blir oftast varianter på samma tema: pensionsspara mer själva! Men det handlar ju förstås också om när i livet man har störst möjlighet att spara.

Sparande ska inte behöva upplevas som en ansträngning som tränger ut allt det roliga i vardagen. Att spara till något större i framtiden ska vara roligt i sig. Sparutrymmet kommer däremot att variera genom olika stadier i livet. Som student är utrymmet vanligtvis mindre och då är det naturligt att just pensionssparandet inte står i fokus. Något regelbundet sparande bör man ändå försöka ha; i första hand för att säkra en buffert för oförutsedda utgifter som ett extra tandläkarbesök och sen med syfte boende efter studierna eller kanske en drömresa för att fira sin examen istället.

Sparar gör man idag för att konsumera imorgon, glöm inte det. De sparmål som ligger riktigt långt fram i tiden, som exempelvis pensionen, kan gott vänta tills studierna är klara och man börjar jobba.

Då gäller det först och främst att se till att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension, för utan den så blir pensionen i framtiden inget att leva på. När det är fixat kan du se över sparutrymmet och se hur mycket som kan öronmärkas till när du ska leva livet som pensionär, senior, åldersrik eller vad det nu kommer att heta i framtiden.

Hälsningar,

Mattias Munter
Pensionsekonom
Twitter: @mattiasmunter

PS. Här hittar du en bra startplats, om du funderar på hur du ska göra för att komma igång. DS.Peter|2015-11-17 09:47:43

Håller helt med. Och se till att större lån är avbetalda när man närma sig pensionen.Man bör ha betalt av sin bostad då. Låga utgifter efter 65 är viktigt !
Anmäl


Fredrik|2015-11-17 20:44:17

Visst, det är viktigt att börja spara tidigt... Men jag tycker inte du har ett bra exempel, du behöver inte bara spara dubbelt så mycket om du väntar att börja spara till du fyller 45 år, du behöver spara mer än fyra gånger så mkt!! Räkneexempel nedan, med en antagen årlig avkastning på 6 %. Sparar du drygt 500 kr/mån, från 25 års ålder, så har du sparat ihop ca 1 000 000 kr till din 65 års dag. Börjar du istället att spara vid 45 års ålder, så behöver du spara ca 2200 kr/mån för att hinna att få ihop 1 000 000 kr till din 65 års dag. Det finns ju definitivt ingen garanti för den antagna avkastningen på 6 %, men pratar vi sparande på så lång sikt, så måste vi ta hänsyn till antagen avkastning. Desto tidigare du kommer igång med sparandet, desto mer nytta kommer du ha av den fantastiska "ränta-på-ränta-effekten". I ovan exempel, som jag tror kommer ligga närmare verkligheten än ditt exempel, så behöver alltså du spara mer än fyra gånger så mkt varje månad, inte bara dubbelt så mkt som du säger. I mitt exempel med sparande i 40 år (25 till 65 års ålder), så har du i praktiken bara själv sparat ca 250 000 kr (520*12*40), men värdet vid 65 års dagen är 1 000 000!!! Tack vara den fantastiska ränta-på-ränta! Så börja i tid!!! =) Ps. I övrigt har jag samsyn med Peter, låga utgifter efter 65 är viktigt!
AnmälBästa räntefonden när räntan är nollRäntesparande – låter det lockande? För många är svaret nej. Att spara i något som knappt ger någon avkastning känns inte logiskt, men i en nollräntevärld får vi acceptera att avkastningen inte blir lika hög som den varit historiskt. Och oavsett om de är höga eller låga så fyller räntor ändå en viktig funktion i sparandet.

Under tre decennier har räntorna i världen varit på väg ner. Eftersom räntefonder stiger i värde när räntan sjunker så har det gjort att många fonder gett en väldigt god avkastning under lång tid. Det gäller särskilt obligationsfonder eftersom de i hög grad påverkas av hur räntan rör sig.

Sjunkande räntor – en era som går mot sitt slut

Eran med sjunkande räntor ser nu ut att lida mot sitt slut. De stora centralbankerna i USA och Europa har redan sänkt räntorna till nära noll, och där kommer de sannolikt att ligga kvar en tid framöver på grund av den låga tillväxten. Detsamma gäller i Sverige. Nollräntan betyder att den som sparar i räntor får acceptera en låg eller i vissa fall negativ avkastning, till skillnad från när räntan var flera procentenheter högre. Men lägre avkastning är inte så farligt som det låter eftersom inflationen också är lägre än den varit historiskt.

Förutsatt att räntan ligger stilla så är räntenivån i en genomsnittlig penningmarknadsfond idag noll procent eller till och med negativ. I en obligationsfond är räntenivån 0,5-1 procent. Uppenbarligen är det inte för den goda avkastningens skull som räntor bör vara en del av portföljen. Räntesparande handlar istället om att dämpa svängningarna om det blir turbulent på börsen. Det ska fungera som en krockkudde som bevarar värdet på pengarna när annat sparande går sämre.

Vilken räntefond ska man välja?

Historiskt har obligationsfonder varit en klockren krockkudde. När vi stått inför sämre tider och börsen har gått ner så har räntorna sjunkit, och då har obligationsfonderna stigit i värde. Men om räntorna nu har nått botten är läget ett annat. Om – eller när – räntorna så småningom börjar röra sig uppåt, så kommer det att få obligationsfonderna att falla.

Penningmarknadsfonder är en bättre krockkudde idag trots att de ger lite lägre avkastning givet att räntan ligger stilla. De är de mer följsamma och påverkas inte i någon större utsträckning av att räntan stiger. I takt med att räntan blir högre så kommer de istället att kunna ge en lite högre avkastning. Om vi skulle få en börsnedgång så behåller de sitt värde, och det i sin tur ger möjlighet att ha pengar kvar att köpa för om vi skulle hamna i ett läge där aktier ser billiga ut.

Penningmarknadsfonder – en bra krockkudde som bevarar kapital
+ mycket låg risk
+ bevarar värdet på pengarna vid en kris
- Mycket låg/negativ avkastning

Obligationsfonder – något högre avkastning till betydligt högre risk
+ brukar gynnas vid sämre konjunktur
- om räntan nått botten är potentialen begränsad
- något högre avkastning än penningmarknadsfonder, men till betydligt högre risk

1-0 till penningmarknadsfonderna alltså, trots låg avkastning.

Maria Landeborn, sparekonom Skandia
Twitter: @marialandeborn
Fler barn på väg i Kina

Taggar: börs Maria


För drygt 35 år sedan införde Kina den så kallade enbarnspolicyn som innebar att varje familj bara fick ha ett barn. Förra veckan kom nyheten att policyn ändras till två barn per familj. Ända sedan slutet av 80-talet har Kinas födelseantal varit fallande, fram till de senaste fem åren då trenden stabiliserats.

Den nya 2-barnspolicyn kan både innebära stora möjligheter och påfrestningar för den kinesiska ekonomin. Fler barn betyder att det behövs mer pengar till vård, skola och barnomsorg. På sikt innebär det en större arbetsför befolkning, och på ännu längre sikt fler äldre som också kommer att behöva mediciner och vård. Det är också troligt att den pågående urbaniseringen blir ännu tydligare och att de kinesiska storstäderna blir fler och större med allt vad det innebär i form av konsumtion och påfrestningar på miljön.

De omedelbara vinnarna på beskedet var bolag noterade på Hong Kong-börsen som producerar varor för barn, som hygienartiklar och barnvagnar. Börsen reagerar snabbt på nyheter som kommer att ta ett tag innan de är omsatta i praktiken. I verkligheten dröjer det lite innan förändringen slår igenom, men att många konsumentbolag som riktar sig till kinesiska barn och barnfamiljer applåderar nyheten är ingen högoddsare. Framför allt handlar det om kinesiska bolag, men även svenska konsumentbolaget SCA säljer varor i Kina liksom amerikanska Procter and Gamble och europeiska Nestlé.

Maria Landeborn, sparekonom Skandia
Twitter: @marialandeborn

Kina, födelsetal per tusen invånare 1949-2014

 
Mer Skandia hittar du på: