Vem tänder stjärnorna?Nya bolag på nya marknader är ett spännande investeringsalternativ och något som det pratas alltmer om i media. Det handlar oftast om bolag som inte handlas på börsen och är därför svåra för en privatperson att komma åt. Men via traditionell försäkring som sparform så är det möjligt.

I förra veckan rapporterade SvD om att svenska pensionsjättar vill investera i Spotify som enligt Wall Street Journal värderas till ca 8,5 miljarder dollar eller motsvarande omkring 72 miljarder svenska kronor. Det är intressant att det blir en stor nyhet idag när svenska pensionspengar från Skandias kunder funnits med i bilden för just Spotify i åtta år redan.

Skandia var genom den svenska förvaltaren Creandum med i den allra första finansieringsrundan för institutionella investerare av Spotify redan 2008. Redan året efter det, 2009, investerade vi på nytt i Spotify. Denna gång via en tysk förvaltare.

Skandia har idag Sveriges största portfölj med den här typen av investeringar och ca 5 miljarder har investerats i nya svenska teknikbolag.

Det är såklart glädjande att se att fler får upp ögonen för framgångsrika svenska entreprenörer och affärsidéer och bidrar med riskkapital. Skandia har varit beredd att satsa och investera tidigt i den här typen av nya bolag och det är klart att det också bidragit med en fantastisk avkastning för dig som kund. Ju tidigare man har möjlighet att investera, desto större är sannolikheten att det blir en bra affär och därmed bidrar till bättre pensioner för dig som valt traditionell förvaltning för ditt sparande!

Mattias Munter, pensionsekonom
Twitter: @mattiasmunter

PS. Här kan du läsa en färsk intervju i Dagens Industri med Skandias Roger Johanson där han berättar mer om hur han tillsammans med sitt team byggt upp portföljen under 10 år.SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Nu är det väl revolution på gång?Du kanske har läst eller hört något om att årsskiftet underlättat återköp av privata pensionsförsäkringar upp till ett visst belopp. På sina håll i media har man framställt detta som något av en revolution. Av det förstår jag ingenting. Det här är verkligen inte någon stor fråga. Men eftersom jag hört en del missuppfattningar i frågan så kommer här ett ovanligt tekniskt inlägg för att förklara vad det är som faktiskt förändrats.

För det första får en pensionsförsäkring i grunden inte återköpas alls, det regleras både i lag och i villkor. Detta har inte förändrats alls. Dispens från det förbudet kan medges av Skatteverket om individen sitter i en svår ekonomisk knipa eller om det finns andra synnerliga skäl.

Det har funnits ytterligare två undantag fint formulerade av Skatteverket.

I korthet betyder det att ett återköp utan Skatteverkets medgivande alltså varit möjligt för en mycket liten försäkring eller en något större (max 44 300 kr för 2016) som det inte betalats in något till under de senaste tio åren.

Förenklat regelverk

Den nya regeln är betydligt enklare och innebär helt enkelt att Skatteverket inte behöver ge sitt medgivande vid återköp av pensionsförsäkringar med ett tekniskt återköpsvärde (oftast samma sak som försäkringskapitalet) på högst ett prisbasbelopp eller 44 300 kr för 2016. Försäkringsbolaget måste dock alltid godkänna återköpet.

Rätten till återköp har varken med gamla eller nya regler varit ovillkorlig utan det kan finnas försäkringstekniska anledningar till att återköp inte är möjligt. Med det menas att om en grupp av andra kunder (på försäkringsspråk kallat ”kollektiv”) skulle drabbas negativt så ska inte återköp tillåtas. Exempel på en sådan omständighet är om försäkringen saknar återbetalningsskydd.

Det tidigare regelverket var också utformat i en tid då flytträtt överhuvudtaget inte fanns och möjligheten att ta med sig sitt sparade pensionskapital om man exempelvis blev kund någon annanstans var omöjligt. Idag utökas flytträtten för varje dag som går.

Att regelverket har förenklats är helt logiskt med tanke på att avdragsrätten för privat pensionssparande slopats. De flesta sparare kan därmed inte sätta in mer pengar till sitt pensionssparande. Har man då börjat spara nyligen så blir det enklare att börja om med ett nytt sparande i annan form.

Huvudmålgruppen för det här skulle jag säga är just de som nyligen börjat pensionsspara privat och med slopad avdragsrätt vill ändra sig och börja om med en annan sparform. Om man beviljas ett återköp så ska inkomstskatt också betalas på det utbetalda beloppet precis som om det vore din lön.

Förenklade regelverk som är lättare att förstå är naturligtvis positivt för alla. Men någon revolution är det inte frågan om i det här fallet.

Mattias Munter, pensionsekonom
Twitter: @mattiasmunterSH|2016-01-30 21:54:29

Mycket mera intressant var om vi kan flytta våra tjänstepensioner till en låg/ingen fast avgift. Problemet med små pensionsförsäkringar er höga avgifter i kronor som äter upp kapitalet då avgiften er extremt hög sätt som procentandel.
Anmäl


Patrik Delin|2016-02-03 13:39:02

Hej! Skickade ett brev till Er för ca 2 veckor sedan, där jag där jag önskar återköp på en försäkring hos Er, samma procedur gjorde jag med länsförsäkringar samtidigt, inga problem, pengarna på kontot efter 1 vecka.... Fråga: Bedömer ni varje återköp individuellt eller har ni fastställt vilkna försäkringar ni godkänner återköp på? MVH Patrik
Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Många stjärnförvaltare i Skandias fondutbudVarje år hålls galan ”Nordic Fund Selection Awards” för att utse nordens bästa team inom fondförvaltaranalys. Där röstar ett 40-tal svenska och utländska fondbolag fram vilket team de anser är ledande i Sverige och vi är oerhört stolta över att meddela att Skandia nu har vunnit utmärkelsen två år i rad! Skandias fondanalysteam leds av Per Lindgren, längst till vänster på bilden nedan.

Många stjärnförvaltare i Skandias utvalda fondutbud

Att vi har Sveriges bästa team inom förvaltaranalys märktes även när ”Årets stjärnförvaltare” 2015 korades av Dagens Industri och Morningstar i mitten av januari. Nästan samtliga prisbelönta förvaltare finns med i Skandias utvalda fondutbud och är därmed tillgängligt för Skandias sparare.

Bland stjärnförvaltarna märks bland annat Lannebo Fonder som tillsammans vann två guld och två brons, vilket är den bästa prestationen hos ett fondbolag på tolv år.

Vi har under senaste åren arbetat hårt med att välja ut fonder som vi tror kommer att ge bra avkastning till våra kunder. Att detta arbete även uppmärksammas av externa utvärderare ger ytterligare ett kvitto på att Skandias kunder tar del av ett starkt fondutbud. 

Jim Rotsman, chef investeringserbjudandetSH|2016-01-28 20:59:09

Tycks minnas att "Skandia Swedish Stars" fonden inte var så lyckad, rätt usel, faktisk. Lite googling bekräftar mitt minne (från Avanza.se): "De fem stjärnförvaltare som tidigare förvaltade Skandias storsatsning, Skandia Swedish Stars, har i det tysta bytts ut. Nu vilar hela ansvaret på två förvaltare hos DnB Nor. Fonden har också bytt namn till Skandia Svea Aktiv. När fonden Skandia Swedish Stars lanserades i början av 2008 gjordes den största marknadsföringskampanjen dittills för en enskild fond. I en stor tv-reklamskampanj berättade Skandia hur bra det skulle gå om fem stjärnförvaltare valde ut sina bästa aktier."
Anmäl


Jim Rotsman|

Hej SH,

Det stämmer att vi gjorde en stor lansering av Skandia Swedish Stars men efter raset på Stockholmsbörsen i samband med finanskrisen valde vi att lägga ned fonden. Vi ser kontinuerligt över vårt utbud av sparprodukter och byter ut de fonder som inte levererar den avkastning vi förväntar oss. Skandia Swedish Stars var ett sådant exempel. Fondurvalsprocessen har gjort att vi kan erbjuda ett starkt utbud som innehåller flera av de stjärnförvaltare som uppmärksammas av andra.

Hälsningar, Jim

Anmäl


Ulf Wigren|2016-01-29 11:57:13

Konstigt att man inte nämner procent värdeökning.
Anmäl


Jim Rotsman|

Hej Ulf,

Fondernas avkastning hittar du i vår fondlista. En genomsnittlig procentuell värdeökning blir sällan relevant för dessa sammanställningar.

Hälsningar, Jim

Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Det finns hopp trots börsrasMarknadsbrevet februari finns nu att ladda ner, och här är en del av innehållet:

Kina fällde börsen direkt på öppning efter årsskiftet, och risken finns att det kommer att fortsätta vara turbulent. Lyckligtvis är börs och realekonomi två olika saker, och därför finns det ljuspunkter som kanske kommer att bli tydligare senare i år.

Den här veckan börjar de svenska bolagsrapporterna för fjärde kvartalet att rulla in. Frågan alla ställer sig är återigen hur det står till med tillväxten. Med tanke på börsraset kommer marknaden att lyssna med stora öron när Vd:arna pratar framtidsutsikter för att försöka lista ut om nedgången är motiverad eller inte. I marknadsbrevet pekar vi på några sektorer att hålla extra koll på.

Oljepriset faller fritt och det pekas gärna ut som något negativt – men billig olja är inte alls bara av ondo. Snarare är det en påtaglig stimulans för världsekonomin på lite sikt. Mer om det på sidan 6.

Vi presenterar också årets första fondmodellportföljer där det skett en del förändringar sedan sist, bland annat har andelen räntor minskat medan andelen krediter och hedgefonder ökat. Vi lägger också ett tydligare fokus på attraktiva regioner i världen. Våra modellportföljer hittar du på sidan 7.

Här kan du läsa hela marknadsbrevet februari

Maria Landeborn, sparekonom
Twitter: @marialandebornSKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Börsläget kräver långsiktig strategiLite mer än halva januari har passerat och i stort sett alla världens börser har fallit brant. Oro för tillväxten i Kina, ett brant fallande oljepris och sjunkande räntor har präglat marknaden. I morse presenterade Kina BNP-statistik för fjärde kvartalet som visade att tillväxten är 6,8 procent på årsbasis, vilket lyckligtvis var i linje med förväntningarna. För helåret 2015 blev tillväxten 6,9 procent vilket prickar både målet och förväntningarna som låg på 7 procent. Det är dock den lägsta tillväxttakten i Kina på 25 år och frågan om hur avmattningen kommer att se ut framöver lär fortsätta stå högt på agendan.

Även Stockholmsbörsen har fallit brant under årets första veckor även om vi just idag har en kraftig rekyl uppåt på i skrivande stund cirka 2 procent. Tabellen nedan visar avkastningen i januari på OMXS30 de senaste 29 åren och den här månaden har potential att gå till historien som ett av de sämre. Allra värst var det under finanskrisen 2008 då index föll med drygt 12 procent. Som mest i januari i år har Stockholmsbörsen fallit med över 10 procent men sedan dess har den återhämtat sig något.

Trenden är tydlig – svängningarna är stora och snabba

Tittar vi på en börsgraf de senaste tolv månaderna är trenden tydlig – svängningarna har varit stora och snabba sedan börsen toppade i april. Risken finns att det kommer att fortsätta i samma anda, bland annat med tanke på oron för Kina, alla politiska frågor som finns på världsagendan och inte minst den amerikanska centralbankens planerade räntehöjningar under året. Under tiden kommer vi att fortsätta se panikrubriker i tidningarna som talar om för spararna huruvida det är dags att sälja allt eller bara ta det lugnt.

Börsutveckling i svenska kronor sedan 1 januari 2015, procent.

Det här börsläget kräver en långsiktig strategi

Det som hänt på marknaden sedan årsskiftet illustrerar tydligt det vi pekade på redan i Skandias marknadsbrev december-januari, nämligen att det är klokt att ha en långsiktig strategi för sitt sparande om man vill undvika magsår, och att det blir allt viktigare att sprida riskerna efter en lång börsuppgång. Det handlar inte bara om att hela tiden maximera avkastningen, utan också om att undvika att drabbas för hårt när det går sämre.

Det gäller till att börja med att ha klart för sig hur mycket risk man är villig att ta, och hur länge man har tänkt spara. Den som behöver pengarna om 3-5 år måste ha en helt annan strategi än den som sparar till pensionen om 15 år eller längre.

Därefter handlar det om att hitta en bra balans mellan aktier, räntor och andra tillgångar. Visst kan räntesparande kännas som en trist del av portföljen när det inte ger någon avkastning, men det bevarar åtminstone värdet på kapital.

I ett läge där börserna går ner så kommer det förr eller senare att uppstå intressanta köplägen och då kan den som har pengar att placera så småningom bli en vinnare.

Maria Landeborn, sparekonom
Twitter: @marialandebornFredrik|2016-01-20 22:26:17

Hej Maria! Intressant skrivet. Jag har en fråga, hoppas du kan svara. Vilket datum släpper Skandia Liv sin Årsrapport?? Tack på förhand!
Anmäl


Maria Landeborn|

Hej Fredrik!

Koncernens bokslutskommuniké kommer ut den 24 februari. Årsredovisningen släpps i april.

Mvh, Maria

Anmäl


Lisa|2016-01-21 00:43:26

Hej Maria, kan du fortydliga vad du syftar till med "... förr eller senare att uppstå intressanta köplägen..."? Menar du, nar det vant och man har hamtat in en accepterad forlust ty vi/du tror val att det vander? Tack for ditt svar.
Anmäl


Maria Landeborn|

Hej Lisa!

Utöver det riktigt långsiktiga sparandet har de flesta ett sparande som är tänkt att vara mer flexibelt, där en del ska kunna användas till exempelvis en bostad eller andra större utgifter eller investeringar. I det sparandet är det klokt att både ha en del aktier och en del räntesparande. Vid ett börsfall så kommer aktiefonderna att falla medan räntesparandet behåller sitt värde. Det betyder att inte hela ditt sparande tar stryk samtidigt när börsen går dåligt. Det betyder också att om börsen går ner så har du friska pengar att köpa lite mer aktier eller fonder för om du vill.

Mvh, Maria

Anmäl


Investor|2016-01-26 22:03:19

Mycket kloka ord! Jag passar på att köpa mer. Gäller att tänka långsiktigt.
AnmälRekordlåg skatt på pensionssparandeIngen har väl missat att avdragsrätten för privat pensionssparande för de flesta är ett minne blott. Men det gäller inte sparkapitalet som ska förvaltas och växa fram till pensionen. Det kommer fortfarande att ligga kvar inom ramen för en pensionsförsäkring eller ett individuellt pensionssparande (IPS).

Värdet på det sparandet beskattas årligen enligt en schablon som är kopplad till det allmänna ränteläget. Den så kallade avkastningsskatten används även för att varje år beskatta värdet på de populäraste alternativen till privat pensionssparande, nämligen kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK).

Medan skatten på de senare alternativen har höjts genom ett regeringsbeslut från årsskiftet så är beskattningen av pensionsförsäkringen orörd och sjunker istället till rekordlåga nivåer. Skatten på pensionssparande är i dagsläget bara omkring en femtedel av skatten på kapitalförsäkring och ISK.

Om vi antar att du har ett sparat kapital på 100 000 kronor så skulle avkastningsskatten för en kapitalförsäkring/ISK uppgå till 420 kronor. Motsvarande pensionskapital skulle istället beskattas med blygsamma 87 kronor.

Den låga avkastningsskatten gäller även för tjänstepensionskapital och således även för den som väljer att löneväxla, det vill säga avstå lön, för att stärka sin framtida pension.

Slutligen kan det vara värt att komma ihåg att schablonskatten i grunden har en koppling till förväntan om avkastning och med tanke på den pågående turbulensen på finansmarknaderna är det nog klokt att dra ned avkastningsförväntningarna den närmaste tiden.

Mattias Munter, pensionsekonom
Twitter: @mattiasmunter
Goda nyheter i årets orange kuvert

Taggar: pension Mattias


I veckan rullar den första omgången årsbesked för den allmänna pensionen, det orange kuvertet, ut. Först i kön står alla 2,3 miljoner pensionärer och det är goda nyheter i årets kuvert. Allt utom garantipensionen höjs, men en skattesänkning innebär ändå att i princip alla får en höjd pension efter skatt.

Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 4,2 procent vilket motsvarar i genomsnitt cirka 430 kronor per månad enligt Pensionsmyndigheten. Höjningen är främst en följd av ökad sysselsättning i Sverige. Pensionssystemet är nämligen ett fristående system som helt ska finansieras med inbetalda avgifter och när sysselsättningen ökar så ökar också inbetalningarna till systemet.

Det är naturligtvis positivt att det märks för pensionärerna att sysselsättningen och därmed också inbetalningarna till pensionssystemet ökat. Men vi ska samtidigt komma ihåg att pensionerna minskade med den så kallade ”bromsen” 2010, 2011 och 2014 som följd av sämre utveckling. Från nästa år kommer systemet med bromsen att göras om så att den blir mindre känslig för kortsiktiga svängningar i konjunkturen. På lång sikt är det nog klokt att se till att variationerna i pensionsutbetalningarna blir mindre, vilket jag skrev om förra året. Men att man väntar till 2017 med att införa det gör faktiskt att höjningen av pensionerna blev större i år än vad den annars skulle blivit.

Glöm inte heller att beskedet bara visar den allmänna pensionen och fler än nio av tio pensionärer har också utbetalningar från en tjänstepension. Besked om den kommer i andra mer eller mindre färgglada kuvert.

Mattias Munter, pensionsekonom
Twitter: @mattiasmunter

PS. När det gäller premiepensionen, som för dagens pensionärer är en liten del av pensionen, så höjs den för fondförsäkring med 5,5 procent i genomsnitt och för traditionell försäkring med 7,5 procent för alla.
Därför gick småbolag som tågetTotalt sett blev börsåret 2015 ganska bra till slut, men vägen dit var långt ifrån spikrak. En av de tydligaste trenderna under andra halvan av 2015 när det var som mest turbulent, var att små bolag utklassade stora. Medan storbolagsindex inräknat utdelningar med knapp marginal till slut stängde över noll, steg småbolagsindex med över 30 procent. Inte illa.

Avkastning (%) på små och stora bolag på Stockholmsbörsen, jan-dec 2015

Varför gick småbolag så mycket bättre?

Förklaringen till skillnaden är bland annat geografisk. Många stora bolag har en verksamhet som spänner över hela världen vilket inkluderar länder och regioner som har problem med tillväxten, som exempelvis Kina och Latinamerika. Det är en anledning till att aktiekurserna tog stryk, men fallet blev ännu värre av flockbeteendet när många investerare samtidigt fick kalla fötter och sålde av, vilket gjorde raset större och snabbare. Många verkstads- och råvarubolag fick på kort tid se sina aktiekurser falla med en tredjedel eller mer när oron var som värst under hösten.

Små bolag å andra sidan, har ofta en stor del av sin verksamhet i Sverige eller Norden. Dels går Sverige väldigt bra, men dessutom gynnas företagen av Riksbankens låga ränta och den goda tillgången på pengar som gör det billigt att låna, investera och expandera. Det syns på aktiekurserna som fortsatte att lyfta under höstens turbulens.

Vad händer 2016?

Det är ovanligt att det är så stor skillnad mellan små och stora bolag som det var under hösten, men det är inte alls omöjligt att små bolag som grupp kan fortsätta gå bättre än stora även i år. Anledningarna är flera.

Fallande råvarupriser gör att det kommer vara fortsatt trögt i många tillväxtländer, och inbromsningen i Kina kan mycket väl fortsätta. Många stora bolag är dessutom verksamma inom verkstad och industri där det kommer att vara fortsatt tufft att hitta tillväxt.

Småbolagen har bättre förutsättningar. Dels är de exponerade mot hemmamarknaden i mycket högre grad, men dessutom är det vanligare att de är verksamma inom tjänstesektorn som växer betydligt snabbare än industrin där många stora bolag verkar.

Fondsparare tog rygg på småbolagstrenden i slutet av året. I december var den mest köpta fondkategorin Sverigefonder hos Skandia, och de allra flesta valde just småbolagsfonder.

Maria Landeborn, sparekonom
Twitter: @marialandeborn

 kaj Lönnqvist|2016-01-12 12:57:58

Kära Maria Landeborn! Du kan inte använda det gamla uttrycket " går som tåget " längre. Tågen går inte " som tåget". Håller inte tiderna, blir inställda, tekniska fel,personalbrist,( inga lokförare hos de privata entrepenörerna). o.s.v. Allt detta beroende på privatiseringen. Söker du jobb idag och säger att du ämnar åka kollektivt till jobbet, så tar arbetsgivaren en likvärdig sökande med egen bil. Många pendlare har blivit av med jobbet. Man kommer inte för sent 3-4 ggr i veckan. Du får övergå till andra uttryck! Har småbolagen " gått som tåget" har det varit väldigt illa. M.v.h. Kaj Lönnqvist
Anmäl


Peter|2016-01-12 15:45:37

Intressant, än större konkurrent till Skandia säger att större bolag kommer få en comeback under 2016. Det är något som jag också tror mest på. Småbolag överlag är inte billiga i nuläget.
Anmäl


Maria Landeborn|

Hej Peter!

Många indextunga storbolag på Stockholmsbörsen är exponerade mot industri och råvaror och risken finns att de får det tufft även i år. Vinsttillväxten i småbolagen är betydligt högre och de har mindre exponering mot de oroshärdar som finns i världsekonomin, vilket bidrar till att de är dyrare. Men mycket kan hända som gör att utvecklingen förändras. Svaret har vi om ett år!

Mvh, Maria

AnmälLäge att sälja Kinafonder?Oron för tillväxten i Kina kom som ett brev på posten direkt efter årsskiftet. Redan på måndagen föll börserna brant, och natten mot torsdag svensk tid fortsatte fallet. Efter en knapp halvtimmes handel var nedgången 7 procent vilket innebär att all handel i Kina stoppas. Det här är andra gången den här veckan det inträffar – inte direkt någon drömstart på året. Dessutom dras andra börser med i fallet, som Stockholmsbörsen som i skrivande stund är ner drygt 3 procent idag och 7 procent sedan årsskiftet.

Därför faller Kinabörsen

Bakgrunden till börsnedgången är svag kinesisk statistik som publicerades i början av januari. I december minskade Kinas export för sjätte månaden i rad och inköpschefsindex visade sig vara en besvikelse. Rädslan för avmattningen i ekonomin och vad den kan innebära för resten av världen har fått kapital att flöda ut ur Kina. Det har satt press på den kinesiska valutan som fortsätter att försvagas och det har fått börser över hela världen att falla.

Det automatiska handelsstoppet som gör att den kinesiska börsen stänger efter en nedgång på 7 procent är till för att stabilisera marknaden och förhindra alltför kraftiga nedgångar, men frågan är om inte effekten blir den motsatta. När en börsnedgång innebär att det finns en risk att börsen stänger kan det göra att ännu fler trycker på säljknappen vilket istället förvärrar raset.

Hur allvarligt är läget?

Svag statistik är givetvis inte bra, men att det går trögare i Kina är ingen överraskning. Oro för tillväxten präglade andra halvan av förra börsåret och kommer att vara närvarande även 2016, vilket jag och Peter Malmqvist pratade om i Ekonomiekot lördag i slutet av december.

Den stora frågan är inte om tillväxten bromsar in, utan hur fort det går. Det kommer att dröja innan vi vet svaret och innan vi kan se vilka spridningseffekter det får på resten av världsekonomin. Under tiden kan det vara värt att hålla i minnet att även om den kinesiska ekonomin saktar in, så är tillväxten fortfarande dubbelt så hög som i de flesta andra regioner i världen. Långsiktigt innebär det en enorm potential.

Ska man sälja sina Kina- och Asienfonder?

Svaret är nej för alla de som sparar långsiktigt, och som endast har en begränsad del av sparandet i Kina. Så ser det ut för de allra flesta. Dessutom sker de riktigt stora nedgångarna vi läser om i tidningarna på Shanghaibörsen – vilket inte är den börs svenska fondsparare har sina pengar placerade på eftersom fonder nästan uteslutande placerar i Hong Kong där börsen inte rör sig lika kraftigt. Den stora skillnaden i börsdramatik syns tydligt i diagrammet nedan.

Börsutveckling i Hong Kong och Shanghai sedan 1 januari 2014, %

Kina är en tillväxtmarknad och det hör till att såväl upp- som nedgångar kan vara både stora och snabba. Det känns förstås dramatiskt att se stora svarta tidningsrubriker om börsfall, men sparar man i aktier och aktiefonder så går det ner ibland. Det bästa sättet att slippa oroa sig är att spara riktigt långsiktigt, 10 år eller mer, och helst att spara regelbundet exempelvis genom ett månadssparande.

Rådet är alltså att inte drabbas av panik, utan sitt stilla i båten. I det långa perspektivet är både Kina och Asien superintressanta regioner med stor potential.

Sparar du på kortare sikt än 5-10 år är saken annorlunda. Då ska inte alla pengar stå på börsen, utan det är smartare att exempelvis välja en blandfond med låg risk, som placerar i både räntor och aktier.

Sparar du bara på 2-3 års sikt ska pengarna inte vara på börsen över huvud taget. Då är det räntefonder eller sparkonto som gäller.

Maria Landeborn, sparekonom
Twitter: @marialandeborn
Tillbakablick 2015Jag brukar inte vara den som funderar på vad som är redan är gjort utan gillar att se möjligheterna framåt. Men en stunds reflektion känns ändå på sin plats så här de sista dagarna på året.

Först av allt vill jag tacka alla er som lämnat feedback och önskemål om nya produkter och tjänster. Dialogen med er är ovärderlig för oss, och som kundägt bolag vill vi också att ni ska vara med och påverka.

I vissa stunder känner jag att det är trögt och det tar tid att leverera på era önskningar, men sett i backspegeln så har vi faktiskt ändå hunnit med en del. Några exempel är en ny responsiv hemsida för banken, förenklad inloggning, och förbättrad tillgänglighet och service genom tre nya rådgivningskontor. I ett samarbete med Min doktor erbjuder vi nu även vård online, i våras startade vi en ny fastighetsfond, och i början av december bjöd vi in till ett välbesökt och uppskattat kundevent, Sparforum, som vi hoppas att ännu fler kommer till nästa gång.

I år fyllde Skandia dessutom hela 160 år, och det känns rätt ok att avsluta detta jubileumsår med en fördelning på 42 miljarder till våra sparare med traditionella försäkringar (sparande med garanti och återbäringsränta).

Jag önskar er alla ett gott slut och ser fram emot ett Gott Nytt 2016 tillsammans med er!

Kajsa Nordborg, kundinflytande Skandia
Twitter: @kajsanordborgKim|2016-01-03 11:33:38

Hur gick inbjudan till Sparforum ut? Jag har aldrig mottagit någon sådan.
AnmälMer Skandia hittar du på: