Värt att satsa på börsvinnare?Jag har tidigare nämnt det här med momentumstrategier, alltså att investera i historiska vinnaraktier och vinnarfonder.

Man kan börja med att konstatera att akademiker de senaste 30 åren skrivit mycket om momentumstrategier. Olika marknader och typer av värdepapper har testats, olika tidsperioder likaså. Resultaten varierar – ibland kan en betydande positiv momentumeffekt dokumenteras (dvs att det funkar att köpa vinnare), ibland är det mindre tydligt. Praktiker har också intresserat sig för frågan. Här är det mer effekten på marknadernas funktionssätt som är i fokus – och potentialen för den enskilde individen. Farligt för börsen, men en hit för dig som investerare skulle man väl kunna sammanfatta den mer praktiskt inriktade litteraturen. Dock hissas en varningsflagg för transaktionskostnaderna som ibland äter upp större delen av det positiva resultatet.

Vad ligger bakom momentumeffekter då? Ett sätt att förklara resultaten är att säga att det beror på irrationella aktörer på kapitalmarknaderna. Individer reagerar för lite och för långsamt på ny information – och aktiepriset innehåller således inte vid varje tidpunkt all tillgänglig information om företaget i fråga. Ineffektiva marknader kallar finansteoretiker detta – och således grogrund för att bara genom att titta på historisk utveckling hos en aktie kunna säga något om framtida aktiepris. Kognitiva oförmågor hos investerare, dvs svårighet att ta till sig och tolka mängder av information tas ofta fram som förklaring till den uteblivna reaktionen hos investerare – och studier som visar att momentumstrategier funkar bättre bland bolag som inte är analyserade av så många analytiker spär på denna förklaring (vill du läsa mer om investeraren ur ett psykologiskt perspektiv rekommenderas Hersh Shefrins bok ”Beyond fear and greed”. Den har några år på nacken men är lättläst och bra!).

Det här med momentum är och har varit ett bekymmer för företrädare för den effektiva markandshypotesen. Eugene Fama (han måste väl få Nobelpriset snart?) sade lite pikande att "chart reading, though perhaps an interesting pastime, is of no real value to the stock market investor". Inget värde att titta bakåt således.

Ju mer man läser desto mer börjar man fundera. I en artikel jag läste hade man tittat riktigt långt tillbaka i tiden.  Och som jag sade, i de allra flesta fall hittar man en tydlig momentumeffekt. Men läs det här: ”The momentum strategy usually nets positive, and frequently statistically significant, profits at medium horizons, except during the 1926-1947 subperiod”. Ingen bra strategi mellan 1926 och 1947 således. 21 år är en lång, lång tid att ha fel, tänker jag.

Hälsningar
Jeanette Hauff, sparekonom


Tillbaka till bloggen

Brage|2013-03-04 16:15:27

Tja Jeanette. Inte mycket till respons, eller hur? Kan det vara så att bankens kunder numera struntar i den sk. bloggen? Man brukar ju förvänta sig en dialog. Så var det på F. Sauters tid. Vem som regerar nu är mer oklart. Purra Heidi, som fått ett antal frågor på sina feb-bloggat!
Anmäl


Johan|2013-03-05 13:42:34

Varför kan man inte finna senaste blocgginläggen under varandra som tidigare? nu måste man in i menyn till höger och leta upp gamla bloggar...
Anmäl


Skandia|

Hej Johan, i en uppdatering av bloggen var vi tvungna att länka till varje inlägg var för sig från förstasidan. Enklaste sättet att ta sig till bloggens huvudsida är att klicka på headern eller länken "Tillbaka till bloggen" under varje blogginlägg.

AnmälMer Skandia hittar du på: